Vultureni - Borșa

  • Data: Vineri, 9 iulie 2010
  • Distanța: Aproximativ 70km în 4h 30min (mi s-a stricat vitezometru dupa ploaia din tura de la Mărișel)
  • Traseu: Chinteni, Deușu, Vultureni, Borșa, Satu Lung, Pădureni
  • Poze: aici

Aveam chef de-o tură cu bicicleta și vroiam să văd cum e zona de după Deușu, deoarece până la Deușu am mai fost cu Melania și n-am fost foarte încântați. Ce-i drept era iarnă. Așa că mi-am făcut un traseu și-am pornit pe la ora 14.

lacul-chinteni

Lacul Chinteni

Până la Chinteni nu e nimic spectaculos. E chiar urât! De vină e boom-ul imobiliar care-a plantat "clădiri" prin diverse locuri și a stricat drumul. După Chinteni mașinile sunt mai puține, peisajul se mai aerisește, dispărând vilele și chiar blocurile.

Din Deușu am luat direcția Vultureni. Drumul e frumos și e liniște. Poți să-ți asculți în sfârșit gândurile. De la Vultureni am luat-o spre Borșa.

ciumafaia

Satul Ciumăfaia - între Vultureni și Borșa

În Borșa există un castel al familiei Banffy. Am vrut să-l vizitez dar am fost suprins să aflu că e un spital de psihiatrie cronică acolo. Cineva mi-a spus ca a fost donat, dar nu mai e nimic cum era odată. Cred ca l-au modificat foarte mult prin interior pentru a satisface nevoile unui spital. Un alt sătean mi-a spus ca l-au confiscat comuniștii și au făcut spital. E păcat pentru că clădirea e într-o stare foarte bună și ar fi bine să fie redat circuitului turistic, deși cred că vor mai trece mulți ani până statul va construi un spital pentru a muta bolnavii de-acolo.

Am urmat direcția Giula - Satu Lung - Pădureni. De la ieșirea din Satu Lung începe o urcare lungă până-n Pădureni drumul fiind sub orice critică. E o amestecătură de drum betonat cu nisip și în unele locuri cu asfalt, dar e foarte stricat. În orice caz priveliștea este foarte frumoasă.

satul-lung

Satu Lung în vale

După ieșirea din Pădureni se mai merge pe curba de nivel o vreme, după care începe coborârea spre șoseaua Cluj-Chinteni.

A fost o tură frumoasă, destul de liniștită după ieșirea din Chinteni și nu foarte grea. V-o recomand!

Hai noroc!

Go Top
comments powered by Disqus