Bonțida

  • Data: Joi, 22 iulie 2010
  • Distanța: 97km, parcursă în 6h 43min (9h 53min cu pauze). Viteza medie 14.4km/h (maximă 49.4km/h)
  • Traseu: Borhanci, Gheorgheni, Aiton, Boju, Cojocna, Căianu Vamă, Gădălin, Bonțida, Jucu de Sus, Jucu de Mijloc, Lacurile Câmpenești, Fânațele Clujului, Cluj-Napoca (Real)
  • Poze: aici - făcute cu mobilul

Ultima dată am fost la Bonțida în urmă cu vreo 6 ani. Lucrările la castel începuseră deja de câțiva ani atunci și eram curios să aflu ce s-a mai întâmplat între timp. Astfel că mi-am făcut un traseu până la Bonțida pe drumuri cât mai puțin circulate și mai pitorești.

Am pornit spre Borhanci și am ajuns în Gheorgheni trecând printr-o pădure și pe sub podul noii centuri a Clujului. Gheorgheni este un alt sat alături de Vălișoara care-mi place foarte mult. Din Gheorgheni înspre Aiton drumul devine pietruit și trece printre câmpuri cultivate. Cam aici se termină și pădurea pe acest traseu - implicit umbra.

Chiar la intrarea în Aiton este un drum de hotar la stânga care merge înspre Boju. Drumul trece prin zona numită Fânețele din Sus. Eu am pierdut cumva drumul aici în sensul că ar fi trebuit să mă duc înspre dealul Straja Mică (un vârf de deal înalt), dar am luat-o spre Boju. Dacă nu aș fi luat-o spre Boju aș fi rămas pe coama dealului și aș fi ajuns chiar în centrul comunei Cojocna. În schimb am ajuns în Boju, de unde am urmat un drum pietruit până în Cojocna. Drumul te scoate înainte de intrarea în Cojocna la șosea.

inspre-boju

Înspre Boju

Am trecut prin Cojocna și după aproape un kilometru asfaltul se termină și drumul se bifurcă. Am luat-o la stânga, spre nord. Drumul devine de pământ cu piatră cubică în unele locuri. Acest drum ajunge în Căianu-Vamă, în șoseaua națională care leagă Clujul de Reghin. Am urmat direcția Cluj cam vreo 2 km până am ajuns la un drum județean către Bonțida. Acesta este asfaltat până după Gădălin la intersecția cu Vișea, unde drumul spre Bonțida o ia la stânga și devine pietruit.

castelul-banffy

Castelul Banffy de la Bonțida

În Bonțida, Castelul Banffy este ușor de găsit. Pentru a vizita castelul este o taxa de intrare de 2 lei. După ce am vizitat castelul am ieșit din curtea castelului sub niște plopi care sunt în spatele actualei cafenele (fosta bucătărie) din curtea castelului. Aici m-am întalnit cu un localnic. El mi-a povestit că in 1944 trupele naziste i-au evacuat pe proprietari si când s-au retras au incendiat castelul. În perioada comunistă în aripa principală s-a locuit, dar totul s-a degradat foarte tare. Parcul din partea sudică a dispărut complet, rămânând doar câțiva plopi și tei. Localnicul mi-a mai spus ca in 2000 când s-a început restaurarea, în curtea castelului era groapa de gunoi. Din păcate, lucrurile se mișcă foarte încet și cu o implicare minimă a statului român. Puteți vedea niște poze mai vechi pe pagina wiki a castelului.

După ce am ieșit din curtea castelului am luat-o la dreapta și am urmat un drum de hotar după ieșirea din Bonțida care m-a dus până în Jucu de Sus, după care am urmat un alt drum de hotar către Jucu de Mijloc. Când am ieșit din Jucu de Mijloc am trecut strada și am intrat pe offroad, urcând un deal care m-a trecut la lacurile de la Câmpenești. Aici am urcat dealul să trec la Fânețele Clujului. Mi s-a părut cea mai lungă urcare. Atât de lungă și pe un drum cu o iarbă atât de mare încât am coborât chiar înainte de rezervație în sat și am trecut în Cluj. Astfel că am ratat rezervația, dar nu-i nimic. Motiv pentru o tură nouă.

Go Top
comments powered by Disqus