MTA 35

MTA este compania care se ocupa de transportul public in statul Maryland. Aici (din cate mi-am dat seama), doar patura de jos si cea mijlocie (un procentaj destul de mic) a societatii circula cu transportul public. In rest toata lumea are masina.

MTA 35 este linia care leaga vestul de estul metropolei. Porneste de la UMBC, care este in vestul Baltimore County si merge pana undeva in estul Baltimore County. In luna asta, de cand sunt aici, am folosit 35-u de cateva ori. Si este destul de "interesant" sa circuli cu el.

In primul rand aici, organizarea Baltimore-ului este in felul urmator:

  • Centrul orasului (downtown) unde totul este frumos si curat. Cladiri inalte si curate, magazine frumoase, lume plimbandu-se. Te simti in siguranta si simti si pulsul orasului
  • Cartierele de langa downtown. Cum iesi din downtown si intri intr-un astfel de cartier observi o diferenta uriasa de la ce-a fost in downtown si ce este in cartier. In aceste cartiere, casele sunt parasite. Aici vezi geamuri si usi zidite, vezi canapele si alt mobilier in fata blocului sau casei, vezi mult gunoi. Aici stau oameni foarte saraci, aici sunt crime si jafuri. E o zona foarte periculoasa. Ce e foarte interesant e ca diferenta asta dintre downtown si cartierele astea este foarte mare si trecerea este foarte brusca. Adica esti in downtown, treci strada si pac, esti intr-un cartier din asta plin de jeg.
  • County. Imediat ce se termina cartierele de mai sus se termina si orasul si incepe County-ul, care este compus din orasele mici. Sunt foarte curate, si linistite, spatioase si pline de verdeata. Te simti in siguranta. Sunt case sau locuinte colective. E foarte frumos.

Ei bine, linia 35 ma duce pe mine din Baltimore County in Downtown Baltimore. Si aceasta linie trece prin cartierele de care vorbeam mai sus sa ia pe toata lumea. Are statii din 20 in 20 de metri. Te apuca frica sa nu cumva sa urce cineva cu un pistol or something. Partea buna este ca au aer conditionat. De fapt peste tot in SUA este aer conditionat. In comparatie cu Romania, cand te urci intr-un bus si ai intrat in sauna si in nu stiu cate mirosuri, aici e domnie. Totusi zilele trecute (seara pe la 8) veneam din downtown catre casa cu 35 si am avut si noi parte de unele mirosuri. Dar nu de transpiratie. Ci de altceva. Nu detaliez, dar a fost groaznic. A trebuit sa deschidem geamurile sa putem respira.

Ieri am luat din downtown catre casa un alt 35. N-am stiut ca sunt doua tipuri de 35. Este unul care merge la UMBC si mai este unul care merge in nu stiu ce zone, unde n-am mai fost niciodata. Ceea ce m-a indus in eroare, a fost faptul ca o buna parte din drum au traseu comun si am crezut doar ca s-a schimbat traseul si au mai adaugat cateva statii. Am mers la sofer pe care l-am intrebat daca acest 35 ajunge la UMBC. Mi-a spus ca nu. Buuuun. Am luat-o inapoi si intr-un final am ajuns acasa.

Cam asta ii transportul public in SUA. Aici toata lumea are masina. Fara masina nu poti ajunge nicaieri. Sau aproape nicaieri. De exemplu, cu masina, te duci linistit pe autostrada pana in Downtown, eviti toate cartierele alea, merge rapid. Probabil ajungi in 15 min. Cu 35-u ajung in 30-45 min.

Go Top
comments powered by Disqus