Buru

  • Data: Sâmbătă, 24 aprilie 2010
  • Distanța: 97km, parcursă în 7h 5min (11h 30min cu pauze). Viteza medie 13.7km/h (maximă 58.2km/h)
  • Traseu: Sălicea, Ciurila, Petreștii de Jos, Petreștii de Mijloc, Borzești, Buru, Iara, Băișoara, Săvădisla, Luna de Sus
  • Participanți: eu, Adi
  • Poze: aici

Împreună cu Adi am pornit sâmbătă dimineața spre Piatra Secuiului. Urma să mergem pe șosea, evitând în tura asta zonele de offroad.

vf-magura

Vf. Măgura și Sălicea

Am hotărât să mergem pe la Sălicea, de unde am trecut spre Ciurila și am continuat spre Petreștii de Jos. Am trecut pe lângă autostrada, am ajuns și la lacurile de la Ciurila, unde ne-au întâmpinat niște copii romi. Le-am dat ciocolată și s-au mirat tare când au aflat că venim de la Cluj. Apropiindu-ne de Petreștii de Jos, Cheile Turzii se vedeau frumos în departare.

cheile-turzii

Cheile Turzii

În Petreștii de Jos, chiar înainte de intrarea in Cheile Turzii (pe direcția Turda) am luat-o la dreapta spre Petreștii de Mijloc (unde începe singura porțiune de off-road din tură; a ținut până la Buru), nu înainte de a ne aproviziona cu apă de la o bătrânică simpatică. După ce am trecut de Petreștii de Mijloc am făcut o pauză de masă binemeritată.

borzesti

Urmează Borzești

Am continuat spre Borzești și înainte să intrăm în Borzești am luat-o către sud. Am trecut două văi, dupa care a apărut Buru, însoțit de o priveliște impresionantă. Am coborât în Buru pe un drum înierbat care s-a dovedit spre final a fi folosit doar de oi si vaci. Era prea abrupt pentru căruțe.

buru

Buru în vale

În Buru am decis că mai avem prea puțin timp să ajungem până la Remetea să vedem Piatra Secuiului. Am luat-o spre Câmpeni si după mai puțin de un kilometru a apărut intersecția cu drumul către Băișoara, pe care l-am și urmat. Ne-am speriat puțin la inceput de starea lui (pietruit), dar s-a dovedit a fi așa doar pe anumite porțiuni pe o distanță de câțiva kilometri. Drumul merge paralel cu râul Iara și zona e foarte frumoasă si puțin circulată. Am găsit și o porțiune de șosea proaspăt asfaltată care, împreună cu lipsa mașinilor ne-a făcut viața mai frumoasă.

baisoara

Băișoara

La ieșire din Băișoara (direcția Cluj), este un drum la dreapta, care e pitoresc. Acolo ne-am oprit să mâncăm. După Băișoara drumul este foarte rău, mașinile sunt mai dese, iar din Săvădisla traficul începe să devină chiar aglomerat. E bine de ocolit zona.

A fost o tură foarte frumoasă până la Săvădisla, dar din păcate cu vânt din față, care ne-a încetinit mult și a consumat mult din energie. Trebuie sa revin în zonă.

Hai noroc!

Go Top
comments powered by Disqus